Rok 2013 bude rokom znižovania nákladov

31.01.2013 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) - V tomto roku je znižovanie nákladov prvoradým cieľom pre 50 % svetových finančných riaditeľov. Finančné prognózy budú druhou a kontrolné procesy treťou najdôležitejšou činnosťou pre viac ako 40 % z nich. Štátnym reguláciám a daňovej oblasti pričíta dôležitosť len 20 % finančných lídrov. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu Asociácie certifikovaných účtovníkov (ACCA) a kanadského Institut of Management Accountants (IMA).

Podľa respondentov najväčšou prekážkou efektívnosti v riadení firemných financií budú prehnané požiadavky na finančných riaditeľov. Týka sa to hlavne vytyčovania priorít pri riešení finančných problémov. Tieto požiadavky vidia ako kľúčové, avšak ich vykonávanie dlhodobo a v plnej miere ako nereálne.

Príčinu nízkej efektívnosti vo firemných financiách 40 % finančných riaditeľov spája s nedostatočnou IT infraštruktúrou. Treťou najvýraznejšou prekážkou efektívnosti je potreba plniť rastúce požiadavky na informácie od manažmentu. Tú považuje za spolurozhodujúcu 35 % finančných lídrov.

Finančné plánovanie a analýza sú podľa prieskumu najdôležitejšími schopnosťami finančného riaditeľa. Viac než polovica (55 %) respondentov ich hodnotí ako dôležité. Komunikačné schopnosti a schopnosť ovplyvňovať firmu z hľadiska reputácie je považovaná za druhú najdôležitejšiu schopnosť, a to pre 53 % finančných manažérov.

Medzi kľúčovými aktivitami finančných riaditeľov vedú obchodné analýzy a finančné plánovanie, ktoré tvoria 30 % ich celkového pracovného času. Samotné finančné operácie sú druhou kľúčovou oblasťou, ktorej respondenti venujú 22 % svojho času. Zostávajúci čas využívajú takmer vyrovnane pre oblasť riadenie rizík, formálne výkazy a vývojové stratégie.
 

Vyberte región